" Kabuğunu koparmadan
ne bir elmayı soyabildim
ne de iyileştirebildim bir yaramı
ama karşıma çıkınca
kızmadım hiç elma kurduna
bendim çünkü bıçağı saplayan
onun yurduna " -Sunay Akın-
Yine bir pazar gününde şiirle başlamak iyi geldi bana.
Bazen sürpriz yapmak iyidir, bazen de akışına bırakmak hayatı. Bana sorarsanız ikisini de ayrı ayrı severim ama hayatın akışına bırakabilme sabrımı yitireli çok oldu. Müdahale edemeyeceğim şeyler için üzülüp, elimden geleni de yapmamaya başlamışım farkına varmadan. Hayat koşturmasına kapılıp, "en kolay olan en zordur" sözünün anlamını silmişim farkına varmadan belleğimden.
İsyan eder gibiyim sanki, susuyorum sonra yeniden gülümsüyorum hayata. Sonra yeniden unutuyorum sözlüğümden sildiğim kelimelerin önemini.
Sınav, başarı... Büyük kararlar alıp vazgeçme değil, istikrarla ilerleme zamanı... Kendim için en büyük iyiliği yapacağım, inanıyorum buna. Kim tutar artık beni :)
Bitiremediğim işler yakama yapışmışken geçmişten gelen kurabiyelerle devam ediyorum nostaji serime...
MUHALLEBİLİ, ELMALI, CEVİZLİ KURABİYELER
Tek hamurdan 3 farklı kurabiye yaptım bu sefer, benim taşıma sorunum olduğu için şekillendirirken çay bardağını kullandım. Ama sorarsanız bir daha yapar mısın? Kesinlikle hayır :) Ne istediğim kadar harç koyabildim, ne de düzgün şekiller elde edebildim. En iyisi mümkün olduğunca poğaça büyüklüğünde şekillendirmek;böylece hem yumuşak hemde bol malzemeli kurabiyeleriniz olabilir.
Malzemeler;
Hazırlanışı;
- Mümkünse bir gece önceden muhallebimizi hazırlayıp dolapta soğutuyoruz. Vanilya ve tereyağı dışındaki malzemeleri sürekli karıştırarak pişiriyoruz, kaynadıktan sonra vanilya ve tereyağını ilave ediyoruz. Mümkün olduğunca koyu bir kıvam almalı ki kurabiyelerin içine koyabilelim ve pişerken akmasın (:
- Eritilmiş margarin ve diğer malzemeler karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir. Ben hamurum küçük bir kısmını ayırarak kakao ekledim. Hamuru 20 dakika dinlendiriyoruz.
- Elmalı harcımızı hazırlıyoruz bu sırada; soyup rendelediğimiz elmaları yağsız tavada suyunu salıp çekinceye kadar pişiriyor ılık halde iken şeker, tarçın ve üzümleri ekliyoruz.
- Dövülmüş ceviz ve balı bir kapta macun kıvamı alıncaya kadar karıştırarak son harcımızı da elde ediyoruz.
- Mümkün olduğunca ince açtığımız kurabiye hamurunu bardakla kesiyor, istediğimiz harçla dolduruyor ve 180C de 20 dakika pişiriyoruz.
- Muhallebili ve elmalıların üzerine pudra şekeri, ballı olanların üzerine bal sürüp yeşil fıstığa bulayarak servis yapıyoruz.
Şimdiden deneyeceklere afiyetler olsun...
Bazen sürpriz yapmak iyidir, bazen de akışına bırakmak hayatı. Bana sorarsanız ikisini de ayrı ayrı severim ama hayatın akışına bırakabilme sabrımı yitireli çok oldu. Müdahale edemeyeceğim şeyler için üzülüp, elimden geleni de yapmamaya başlamışım farkına varmadan. Hayat koşturmasına kapılıp, "en kolay olan en zordur" sözünün anlamını silmişim farkına varmadan belleğimden.
İsyan eder gibiyim sanki, susuyorum sonra yeniden gülümsüyorum hayata. Sonra yeniden unutuyorum sözlüğümden sildiğim kelimelerin önemini.
Sınav, başarı... Büyük kararlar alıp vazgeçme değil, istikrarla ilerleme zamanı... Kendim için en büyük iyiliği yapacağım, inanıyorum buna. Kim tutar artık beni :)
Bitiremediğim işler yakama yapışmışken geçmişten gelen kurabiyelerle devam ediyorum nostaji serime...
MUHALLEBİLİ, ELMALI, CEVİZLİ KURABİYELER
Tek hamurdan 3 farklı kurabiye yaptım bu sefer, benim taşıma sorunum olduğu için şekillendirirken çay bardağını kullandım. Ama sorarsanız bir daha yapar mısın? Kesinlikle hayır :) Ne istediğim kadar harç koyabildim, ne de düzgün şekiller elde edebildim. En iyisi mümkün olduğunca poğaça büyüklüğünde şekillendirmek;böylece hem yumuşak hemde bol malzemeli kurabiyeleriniz olabilir.
Malzemeler;
Hamuru için;
-250 gram margarin
-6 su bardağı un
-3 yemek kaşığı kakao- istenirse-
-2 yemek kaşığı toz şeker
-1 çay bardağı yoğurt
-1 paket vanilya
-1 paket kabartma tozu
-1 çay bardağı sıvı yağ
Muhallebi için;
-3 su bardağı süt
-3 yemek kaşığı un
-1 yumurta sarısı
-1 yemek kaşığı tereyağı
-1 su bardağı toz şeker
-1 paket vanilya
Elmalı harç için;
-1 orta boy elma
-1 çay bardağı kuru üzüm
-1 tatlı kaşığı tarçın
-1 yemek kaşığı toz şeker
Ballı- Cevizli harç için;
-1 çay bardağı ceviz
- ½ çay bardağı bal
Hazırlanışı;
- Mümkünse bir gece önceden muhallebimizi hazırlayıp dolapta soğutuyoruz. Vanilya ve tereyağı dışındaki malzemeleri sürekli karıştırarak pişiriyoruz, kaynadıktan sonra vanilya ve tereyağını ilave ediyoruz. Mümkün olduğunca koyu bir kıvam almalı ki kurabiyelerin içine koyabilelim ve pişerken akmasın (:
- Eritilmiş margarin ve diğer malzemeler karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir. Ben hamurum küçük bir kısmını ayırarak kakao ekledim. Hamuru 20 dakika dinlendiriyoruz.
- Elmalı harcımızı hazırlıyoruz bu sırada; soyup rendelediğimiz elmaları yağsız tavada suyunu salıp çekinceye kadar pişiriyor ılık halde iken şeker, tarçın ve üzümleri ekliyoruz.
- Dövülmüş ceviz ve balı bir kapta macun kıvamı alıncaya kadar karıştırarak son harcımızı da elde ediyoruz.
- Mümkün olduğunca ince açtığımız kurabiye hamurunu bardakla kesiyor, istediğimiz harçla dolduruyor ve 180C de 20 dakika pişiriyoruz.
- Muhallebili ve elmalıların üzerine pudra şekeri, ballı olanların üzerine bal sürüp yeşil fıstığa bulayarak servis yapıyoruz.
Şimdiden deneyeceklere afiyetler olsun...
ben senin o şiirini yirim:)
YanıtlaSiloburun biri yemiş yemiş ben yiyemedim bunlardan:)
ama çook güzel olmuş diyorlar:)
ellerine sağlık çok güzel şiir de kurabiyelerde iyiki paylaşmışsın sevgiler
YanıtlaSilElmalı tüm tariflere bayılırım, elinize sağlık
YanıtlaSilMerhaba. Çok hoş tarifleriniz var :)
YanıtlaSilGeciken cvplar için özür dileyerek başlıyorum:)
YanıtlaSil@ihlamurcum;bende elmalı tarifleri sever ve bol bol yapmaya çalışırım. Yorumunuz için de teşekkür ederim:)
@Ahu;Merhabalar:)Çok çok teşekkür ediyorum:)
@Güloannemutfakta;Davetiniz için teşekkür ederim, tarifimi gönderdim:)